‘De dag dat de negentiger jaren stierven’

404

Dertig jarig jubileum van Woodstock, groot feest! Althans, dat is wat Woodstock ’99 had moeten worden. Nu staat het bekend als één van de grootste drama’s in de historie van festivals. Hoe Woodstock bekent stond om haar geweldige organisatie, bleek in 1999 niks van over te blijven.

Hoofdoorzaak van de problemen was voornamelijk geld. De organisatoren van het festival wilden zoveel mogelijk verdienen aan de festivalgangers. De kaartjes waren aan de dure kant, maar dit schrikte de mensen niet af om te komen. Maarliefst 220.000 muziekliefhebbers kwamen erop af. Dit kwam niet alleen door de fantastische line-up van bands en artiesten, maar ook omdat het een jubileum was. 30 jaar bestond Woodstock al, waarin de vorige vier edities overweldigend waren! Woodstock Festival, hemel voor elke festivalganger, maar hier was weinig van over na het slecht georganiseerde Woodstock ’99.

Dorst

Naast dat de prijzen van de kaartjes hoog waren, waren ook de waterflesjes duur. 4$ per flesje en laat er die week in juli toevallig een hittegolf zijn! De organisatoren hadden nog aangegeven dat de mensen zelf moesten zorgen voor genoeg water en drinken. Meeste festivalgangers hadden deze mededeling niet meegekregen of negeerden het. Gelukkig was er een fontein waar mensen gratis konden drinken, maar met 220.000 mensen uit een fontein drinken…

Nog meer problemen

Zo waren er nog veel meer problemen tijdens het festival. Zo was de afstand tussen de podia ongeveer twee kilometer lang. 25 minuten lopen naar het andere podium met de stralende zon op je voorhoofd, daar wordt niemand gelukkig van. Ook was het publiek opvallend seksistisch, of het door het warme weer komt weten we niet. Elke keer als er een vrouw op het podium kwam, of als er een vrouwelijke zangeres aan het optreden was, werd er uit het publiek gescandeerd: “Show your tits!” Maar dit is nog heel onschuldig. Tijdens de optredens van Korn en Limp Bizkit werden er tijdens deze optredens vrouwen verkracht. Het was zo druk en onoverzichtelijk dat veel verkrachtingen onopgemerkt bleven. Uiteindelijk zijn er na Woodstock ’99 maar 44 mensen aangehouden voor seksuele misdrijven.

De druppel

Red Hot Chili Peppers wilden Woodstock ’69-belevingen terugbrengen met het nummer ”Fire” van Jimi Hendrix. Uiteindelijk was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Het publiek ging helemaal door het lint en daar begon de ravage. Al de woede kwam eruit bij de festivalgangers, zo duwde de rebelse menigte auto’s omver om die vervolgens in de fik te zetten. Kraampjes waar sieraden en kleding werden verkochten, werden zonder moeite omgegooid en vernield. Gelukkig wist de politie van New York en de ME na enige tijd de mensen te sussen.

Zo is Woodstock in één lang weekend veranderd in een hels drama. Een festival waar iedereen lovend en lyrisch over was en wat nu met zoveel negativiteit de boeken inging. Het was een ongeorganiseerde puinhoop, met organisatoren die alleen maar uitwaren op geld. We herinneren Woodstock ’99 met namen door geweld, verkrachtingen, chaos, puinhoop, hitte en tragedie. Maar ze hebben er iets van geleerd; een festival staat of valt bij de organisatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s